top of page

RECENT POSTS

Πινακάτες

Οι Πινακάτες σπάνια αναφέρονται σε τουριστικά έντυπα σαν προορισμός που πρέπει κάποιος να δει επισκεπτόμενος το Πήλιο. Λίγοι γνωρίζουν αυτό το γραφικό χωριό του Πηλίου και αυτό γιατί μέχρι το 1999 οι Πινακάτες συνδέονταν οδικώς μέσω του Αγίου Γεωργίου Νηλείας και όχι μέσω της Βυζίτσας και των Μηλεών, μέρη που θεωρούνται top τουριστικοί προορισμοί. Το γεγονός αυτό όμως, δίνει μια άλλη χάρη στο μικρό αυτό χωριό, μια χάρη εντελώς διαφορετική απο τα δύο επίσης πανέμορφα χωριά που προαναφέραμε. Εδώ επικρατεί η ηρεμία. Η απόλυτη ηρεμία. Αν ψάχνεις ένα μέρος που να συνδυάζει την ομορφιά μαζί με τη γαλήνη και τη γραφικότητα, τότε έχεις βρει τον τόπο που αναζητάς.

Περνώντας με το αυτοκίνητο απο τον κεντρικό δρόμο, τίποτα δεν μαρτυρά το σκηνικό που θα συναντήσεις αν αφήσεις το όχημα σου και περπατήσεις στα καλντερίμια του χωριού. Άφησε λοιπόν το όχημα σου και κατηφόρισε στην πλατεία. Εκέι θα βρεις την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (εορτάζει στις 20 Αυγούστου) και μία μαρμάρινη νεοκλασική κρήνη με λεοντοκεφαλές του 1894. Στην πλατεία υπάρχει επίσης και ένας τεράστιος πλάτανος 500 ετών που απο κάτω του φιλοξενεί την ταβέρνα της πλατείας του χωριού. Όλα ως εδώ μοιάζουν τόσο όμορφα όμως η πραγματική μαγεία ξεκινά απο εκεί και και κάτω. Το σκηνικό κάτω απο την πλατεία είναι μαγευτικό, ονειρικό και σπάνια συναντάται σε ολόκληρο το Πήλιο. Τα στενά, λιθόστρωτα καλντερίμια θα σε οδηγήσουν ανάμεσα στις πραγματικά καταπράσινες γειτονιές του χωριού.

Στα σοκάκια του χωριού θα συναντήσεις πολλά αρχοντικά, άλλα καλοδιατηρημένα και άλλα όχι και τόσο. Αν δεν εξερευνήσεις τις παραμυθένιες γειτονιές του χωριού, πες πως δεν ήρθες καθόλου στις Πινακάτες.

Γιατί να έρθεις:

1. Για να περπατήσεις στα παραμυθένια τοπία του χωριού.

2.Για να ηρεμήσεις παίρνοντας καθαρό αέρα.

Γιατί να μην έρθεις:

1.Γιατί προτιμάς μέρη πολυσύχναστα.

2. Επειδή η ηρεμία σε "κουράζει".

Tip: Απέναντι απο τις Πινακάτες υπάρχει ένας λόφος επάνω στον οποίο είναι χτισμένο το ωκλησσι της Αγίας Κυριακής. Επισκεφθείτε το για να απολαύσετε την καταπληκτική θέα στον Παγασητικό και το Πήλιο.

Οι Πινακάτες απέχουν 3 χλμ. από τη Βυζίτσα, 5 χλμ. από τις Μηλιές και 27 χλμ. από τον Βόλο, επιστρέφοντας από το επόμενο χωριό στη σειρά, που είναι ο Αγιος Γεώργιος Νηλείας (σε απόσταση 4 χλμ.).

FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon
bottom of page