top of page

RECENT POSTS

Τσιτσίραβλα - Μεζές για γνώστες


Μεζές για καλούς αλλα δυστυχώς λίγους γνώστες αποτελούν τα τσιτσίραβλα.

Παρά το γεγονός πως τα τσιτσίραβλα φύονται σε ολόκληρη τη χώρα, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως τρώγονται και μάλιστα θεωρούνται για τους ντόπιους ένας απο τους πιο εκλεκτούς μεζέδες για τσίπουρο και όχι μόνο.

Τα τσιτσίραβλα αποτελούν ίσως το κορυφαίο Πηλιορείτικο έδεσμα και ένδειξη πως οποιοσδήποτε καρπός της Ελληνικής γης ετοιμαστεί/μαγειρευτεί με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να αποτελέσει άριστο συνοδευτικό.

Η εξαιρετική γαστρονομική παράδοση του Πηλίου σε συνδυασμό με την μεσογειακή διατροφή, επιβάλλουν τα τσιτσίραβλα σαν βασικό μεζέ στο τραπέζι του κάθε τσιπουρο-γνώστη.

Tip: Γνωρίζετε οτι τα τσιτσίραβλα έγιναν μεζές λόγω ανάγκης;

Όπως έχουμε ξαναπεί, την περίοδο της μεγάλης φτώχειας στο Πήλιο, οι κάτοικοι πειραματίστηκαν με τα κάθε είδους φυτά της πλούσιας πηλιορείτικης χλωρίδας και ανέπτυξαν μια σειρά από συνταγές για την κατανάλωσή τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρότι τα ίδια φυτά φύονται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, πουθενά αλλού δεν τρώγονται, ακόμη και σε εξίσου φτωχές περιοχές όπως η Ήπειρος. Τα τσιτσίραβλα είναι μια τέτοια περίπτωση. Μιλάμε για τα νεαρά βλαστάρια, του αρσενικού φυτού ενός είδους άγριας αυτοφυούς φιστικιάς (επιστ. ονομασία Πιστακία η Τερέβινθος). Κάθε Απρίλιο οι Πηλιορείτες σαν τα αγριοκάτσικα κρεμιούνται στους γκρεμούς για να μαζέψουν τα βλαστάρια της. Σκοπός η παρασκευή με άλμη ενός ονομαστού μεζέ, που ταιριάζει εντυπωσιακά με το τσίπουρο.

FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon
bottom of page