top of page

RECENT POSTS

Καλοκαίρι: Παγασητικός ή Αιγαίο;


Από τη μία τα ήρεμα νερά του Παγασητικού και από την άλλη τα λίγο πιο ταραχώδη, λόγω πελάγους, νερά του ανατολικού Πηλίου.


Αν βρίσκεσαι στη Μαγνησία καλοκαίρι, σίγουρα γνωρίζεις αρκετά για τις ομορφιές του Πηλίου και γενικότερα του τόπου. Ηρθες εδώ λοιπόν για να περάσεις όμορφα απολαμβάνοντας τα μπάνια σου με την οικογένειά σου (ή την παρέα σου) και να ηρεμήσεις (ή να ξεσαλωσεις). Αυτό που ίσως να μη γνωρίζεις είναι ποια από τις δύο πλευρές του Πηλίου θα πρέπει να επιλέξεις για να κάνεις τα μπάνια σου ή να διαμείνεις.


Η αλήθεια είναι πως αν βρεθείς για αρκετές ημέρες στη Μαγνησία, θα είναι σφάλμα να παραμελησεις τη μία απο τις δύο πλευρές. Η καθεμιά έχει τις δικές της χάρες και τις δικές της ομορφιές. Αν όμως οι ώρες σου στο βουνό των Κενταύρων είναι... μετρημένες, τότε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να επιλέξεις την καταλληλότερη για σένα από τις δύο πλευρές.


Ανατολικό Πήλιο ή δυτικό; Αιγαίο Πέλαγος ή Παγασητικός?


ΔΥΤΙΚΟ ΠΗΛΙΟ


Στο δυτικό Πήλιο θα έρθεις αφού πρώτα μπεις στην πόλη του Βόλου και ακολουθήσεις το δρόμο προς Αγριά. Απο εκεί και πέρα όσο οδηγείς, θα ανακαλύψεις αρκετές παραλίες, άλλες οργανωμένες και πολυσύχναστες και άλλες πιο αγνές, κρυφές και απομονωμένες (οι τελευταίες δεν φαίνονται απο το δρόμο και καλό είναι να τις ψάξεις απο πριν στο χάρτη). Ο λόγος για να επιλέξεις να κάνεις τα μπανια σου στη δυτική πλευρά του Πηλίου είναι ή θάλασσα που είναι σχεδόν πάντα ήρεμη και ενδύκνειται για οικογένειες με παιδιά αλλά και γιατί προτιμάς τις ακτές που βαθαίνουν σταδιακά και όχι απότομα. Επίσης, άλλο ένα θετικό της παραμονής σου εδώ, είναι η δυνατότητα που σου δίνεται να επισκεφθείς πολλά απο τα παραδοσιακά ορεινά χωριά του δυτικού Πηλίου που δεν απέχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Διαμένοντας σε ένα απο τα χωριά που βρέχονται απο τον Παγασητικό κόλπο λοιπόν, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μετά απο λίγη ώρα οδήγησης κάποια απο τα γραφικότερα ορεινα χωριά που είναι χτισμένα με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική όπως οι Μηλιές, η Βυζίτσα, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, η Δράκεια, ο Άγιος Λαυρέντιος κ.α.


Με δεδομένο ότι αυτό το άρθρο γράφεται για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του Πηλίου, ας μιλήσουμε και για τον λόγο που θα βρεθείς εδω τους καλοκαιρινούς μήνες, τη θάλασσα. Ο Παγασητικός άλλωστε αποτελεί το ιδανικότερο ορμητήριο για διακοπές με σκάφος, ειδικά τους θερινούς μήνες που πνέουν ήπιοι άνεμοι και τα νερά είναι τις περισσότερες φορές "λάδι".

Οι παραλίες του Παγασητικου όπως προαναφέραμε είναι ήρεμες, κατάλληλες για οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και για όσους τις πλησιάσουν με ιστιοπλοικό σκάφος. Οι κυριότερες πλαζ είναι αυτές των των Πλατανιδίων, των Καλών Νερών, της Κορώπης και της Αφήσσου. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες πλαζ το ίδιο όμορφες, όχι όμως τόσο πολυσύχναστες όπως αυτές στο Λεφόκαστρο, στο Μαλάκι, στην Κάτω Γατζέα, στον Κάλαμο, στη Μηλίνα, στο Χόρτο και στην Πάου της Αργαλαστής.


Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Τρίκερι, το χωριό που επιβεβαιώνει τον πολυμορφικο χαρακτήρα του Πηλίου αφού εκεί μπορείς να συναντήσεις όλα τα χαρακτηριστικά ενός νησιωτικού οικισμού.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ

Μπορείτε να φτάσετε εδώ ακολουθόντας δύο διαφορετικές διαδρομές ανάλογα με τον τόπο στον οποίο έχετε επιλέξει να καταλήξετε. Αν επιλέξετε την Τσαγκαράδα, τότε σας συμφέρει να ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο από Βόλο προς Αγριά ή τη νέα περιφερειακή οδό που περνάει μέσα απο την πόλη. Θα φτάσετε στην Τσαγκαράδα αφού ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Μηλιές και μετά προς Τσαγκαράδα. Αν πάλι προτιμήσετε να επισκεφθείτε παραλίες κοντά στα χωριά Ζαγορά/ Χορευτό/ Άγιος Ιωάννης , είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Πορταριά και Χάνια.

Το Ανατολικό Πήλιο είναι η μεριά του Πηλίου που αγναντεύει στο Αιγαίο πέλαγος. Απο αυτή την πλευρά του βουνού η φύση είναι άγρια, δύσβατn και η βλάστηση της είναι τόσο οργιώδης που πολλές φορές κατnφορίζει μέχρι τις ακτές. Μη σας ξεγελάνε οι υψηλές θερμοκρασίες των μεσημεριών του καλοκαιριού καθώς εδώ τα βράδια η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα και πολλές φορές θα χρειαστείτε ζακέτα για να μην κρυολογήσετε!


Στο ανατολικό Πήλιο θα πας κυρίως για τις πανέμορφες πραγματικά παραλίες με τα γαλάζια νερά. Επίσης θα πας γιατί μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με τη διάθεσή σου αν το βράδυ θα το περάσεις σε ένα απο τα πολύβουα νυχτερινά κλαμπ του Αγίου Ιωάννη και τα μπαράκια του Χορευτού ή θα πας κάπου πιο ήρεμα, όπως στη Νταμούχαρη για να απολαύσεις το τσιπουράκι σου με θέα το πέλαγος στα μέρη που γυρίστηκαν σκηνές για τη ταινία mamma mia. Τέλος, θα πας για να ανακαλύψεις πόσο μαγικό είναι το συναίσθημα να νοιώθεις πως είσαι σε νησί ενώ στην πραγματικότητα είσαι σε βουνό και δεν χρειάστηκε να χαραμίσεις το μισό budget των διακοπών σου για να πας με το δικό σου μέσο διακοπές και να κολυμπήσεις σε αιγαιοπελαγίτικα νερά!


Οι παραλίες στις οποίες αξίζει να βρεθείς και να κολυμπήσεις, είναι πολλές.

Χορευτό, Παρίσαινα, Αη Γιάννης, Παπά Νερό, Πλάκα, Νταμούχαρη, Μυλοπόταμος και Φακίστρα είναι εκείνες που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα!

Τέλος, πολύ όμορφες είναι οι παραλίες της Πάλτσης, της Μελανής, της Ξινόβρυσης και των Ποτιστικών που βρόσκονται στο νοτιοανατολικό Πήλιο.


FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon
bottom of page