top of page

RECENT POSTS

Γάμος στο Πήλιο: Προμύρι


Η φήμη του Πηλίου σαν προορισμός γάμου, έχει αρχίσει και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Απο τη μία η τάση του εναλλακτικού και από την άλλη η προτίμηση για αποκέντρωση και φυγή απο τις μεγαλουπόλεις, εχουν καταστήσει πολλά μικρά χωριά ανά την Ελλάδα θελκτικούς προορισμούς τόσο για διακοπές, όσο και για την τέλεση γάμων και γαμήλιων ταξιδιών.

Στην περίπτωσή μας, ένα επιπλέον κίνητρο αποτέλεσε η εντόποιότητα της νύφης. Ο ρομαντικος παραδοσιακος γάμος της Αρετής και του Ανδρέα έγινε στο χωριό της, στο Προμύρι, στο Νότιο Πηλιο, ένα ορεινό χωριό που διατηρεί τον παραδοσιακο πηλιορείτικο χαρακτήρα. Ένα πραγματικά πανέμορφο μέρος με φυσική ομορφιά, αρχοντικά και πέτρινα σπίτια.

Το ζευγάρι επέλεξε για φωτογράφο τον Γιώργο Παχούντη, οι φωτογραφίες του οποίου ντύνουν οπτικά το παρόν άρθρο.

Χτισμένο αμφιθεατρικά σε κατάφυτη περιοχή, το Προμύρι διακρίνεται για την ηρεμία και τη φυσικότητά του. Το παραδοσιακό ύφος του χωριού, σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο, τα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα ή πλακόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Το Προμύρι έχει 377 κατοίκους και απέχει 54.3 χλμ ΝΑ από το Βόλο, διαδρομή περίπου μιάς ώρας και δέκα λεπτών.

Για να φτάσετε ως εδώ θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε τη διαδρομή Βόλος-Αργαλαστή και μετά την Αργαλαστή να στρίψετε αριστερά προς Λαύκο και Προμύρι.

Το Προμύρι είναι είναι ένα σύγχρονο, αστικό χωριό λαο όχι τόσο παραδοσιακά χτισμένο όπως πολλά τα πιο φημισμένα χωριά στο βουνό. Τα κτίρια και τα σπίτια του χωριού δεν ακολουθούν την κλασσική Πηλειορίτικη αρχιτεκτονική άλλων παραδοσιακών-γραφικών χωριών του Πηλίου (πχ Μακρινίτσα).

Δείγμα αρχιτεκτονικής αποτελούν και οι εκκλησίες του χωριού με κυριότερη τον κεντρικό ναό του χωριού που είναι αφιερωμένος στην Παναγία και χρονολογείται στο 1765 (τρίκλητη βασιλική της Κοιμήσεως - Εισοδίων της Θεοτόκου) η οποία εορτάζεται τον δεκαπενταύγουστο.

Χαρακτηριστικό του ναού είναι η ξυλόστεγη, στην οποία ο χωρισμός των κλιτών γίνεται με μια σειρά από κολώνες.

Δυστυχώς, λόγω ανακαίνισης δεν μπορούμε να θαυμάσουμε τις αγιογραφίες που κοσμούσαν τους τοίχους του ναού κατά το παρελθόν.

Άξιο αναφοράς από αρχιτεκτονικής άποψης είναι και το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα που ομοιάζει με κάστρο, όντας κτισμένο σε μια καταπράσινη, πυκνόφητη πλαγιά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σήμερα δεν μπορούμε να θαυμάσουμε τις αγιογραφίες που υπήρχαν στο ναό, λόγω ασβεστώματος. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να παρατηρήσουμε την έξοχη κατασκευαστική ικανότητα των μαστόρων της εποχής κοιτώντας απλά στη στέγη τις πλάκες σε «αράδες» που προδίδουν ένα πολύ χαρακτηριστικό τρόπο οικοδόμησης.

Επίνειο του χωριού Προμύρι, είναι ο Πλατανιάς. Ο Πλατανιάς απέχει απόσταση ίση με 8 χιλιόμετρα και το καλοκαίρι σφίζει απο ζωή. Άλλοι κοντινοί θαλάσσιοι προορισμοί που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε είναι ο Κατηγιώργης, το Βρωμονέρι, ο Μουρτιάς και το Καστρί

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον φωτογράφο Γιώργο Παχούντη για την ευγενική παραχώρηση όλων των φωτογραφιών που συνοδεύουν το άρθρο.

Δείγμα του έργου του μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα http://www.pahountis.gr/

FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon
bottom of page