top of page

RECENT POSTS

Αντζούγιες: Ο καλύτερος τσιπουρομεζές.


Γράφει ο Αντώνης Κοτρώτσιος

Ο παστός γαύρος, γνωστός και ως αντζούγιες αποτελεί για τους Βολιώτες έναν από τους καλύτερους μεζέδες για τσίπουρο. Στα τσιπουράδικα της Μαγνησίας συνοδεύει συνήθως τα "πρώτα τσίπουρα" του τραπεζιού και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η αλμύρα του παστού απαιτεί να πιείς λίγο παραπάνω για να ξεδιψάσεις και αυτός είναι ο λόγος που τα πρώτα τσίπουρα καταναλώνονται πολύ πιο εύκολα από αυτά που ακολουθούν.

Οι αντζούγιες όμως δεν είναι αποτελούν αποκλειστικό γαστρονομικό έδεσμα για πότες. Αν δεν είστε του πιοτού, τις αντζούγιες μπορείτε να τις καταναλώσετε και σαν συνοδευτικό σε σαλάτες (μαρούλι με αντζούγιες), με μακαρόνια, ακόμη και με πίτσα (η περίφημη πίτσα πουτανέσκα στη Νάπολη φτιάχνεται απαραίτητα με αντζούγιες).

Ας δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τον μεζέ!

Παίρνουμε τον γαυρο και τον βάζουμε σε ενα μπωλ με 2-3 χούφτες αλάτι χονδρό και ανακατεύουμε κουνώντας το μπωλ να πάει παντού το αλάτι. Έπειτα το αφήνουμε 2-3 μέρες στο ψυγείο να βγάλει τα υγρά του. Αφαιρούμε τα κεφάλια (με τον αντίχειρα πιέζουμε στο κεφάλι κάτω από το μάτι ώστε μαζί να βγουν και τα εντόσθια χωρίς να ανοιξει η κοιλιά).

Σε ενα μπωλ ρίχνουμε μια στρώση αλάτι χονδρό και τοποθετούμε τους γαύρους τον έναν δίπλα στον άλλον -ράχη με ράχη και η κοιλιά προς τα επάνω και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με αλάτι. Η επόμενη στρώση να σχηματίζει σταυρό και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλος ο γαύρος. Ρίχουμε ενα στρώμα αλάτι να καλύπτει τον γαύρο. Βάζουμε ενα μπωλ με νερό να πατάει τον γαύρο για βάρος και το αφήνουμε να γίνει για 2-3 εβδομάδες. Αν θέλουμε να γίνει πιο γρήγορα, αδειάζουμε τα υγρά του.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon
bottom of page