top of page

RECENT POSTS

Survivor στο Πήλιο; Έχουμε το μέρος!


Παρακολουθώντας γύρω μας το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου για το τηλεπαιχνίδι survivor και θέλοντας σαν ιστοσελίδα που έχει σαν σκοπό να αναδείξει τις ομορφιές της Μαγνησίας, να συμβάλλουμε όσο περισσότερο μπορούμε στην προώθηση του τόπου μας, απόφασίσαμε να δημοσiεύσουμε το άρθρο ενός φίλου της σελίδας μας στο facebook με την πρότασή του για το μέρος που εκείνος πιστεύει πως θα μπορούσαν να γίνουν τα γυρίσματα του δημοφιλούς τηλεοπτικού παιχνιδιού.

Το άρθρο φυσικά δεν έγινε "για την πλάκα", μα για να δοθεί η αφορμή στους αρμόδιους να σκεφτούν αυτό τον τρόπο τουριστικής προώθησης και επίσης για να στραφεί το ενδιαφέρον των εταιρειών παραγωγής στα μέρη μας, καθώς πιστεύουμε πως τα οφέλη από την προβολή του τόπου σε πανελλήνιο επίπεδο θα απέφεραν τα μέγιστα στην τουριστικη προβολή του Πηλίου και ολόκληρης της Μαγνησίας και επίσης θα έδιναν την ευκαιρία σε μέρη όμορφα μα τουριστικά άγονα, αποκομμένα και μη αξιοποιήσιμα παρά την απερίγραπτή ομορφιά τους, να αποκτήσουν την αίγλη που τους αρμόζει.

Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως η αντίστοιχη Νορβηγική σειρά Mesternes Meste καθώς και ο τελικός του Νορβηγικού Survivor έχουν γυριστεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και μάλιστα ο τελικός διεξήχθη στην Αρχαία Μεσσήνη. Ας δώσουμε όμως τη σκυτάλη στον αρθρογράφο για να ξετυλίξει το κουβάρι των σκέψεών του.

Γράφει ο Πέτρος Ιωακείμ

ΟΒΡΙΟΣ

Η παρθένα παραλία του Οβριού βρίσκεται "κρυμμένη" σε μία περιοχή απίστευτου φυσικού κάλλους σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου. Η παραλία του Οβριού βρίσκεται μόλις 13 χιλιόμετρα μακρια από την Ζαγορά και 7 χιλιόμετρα απο το χωριό Πουρί, του οποίου αποτελεί και επίνειο, όμως πόσοι στ΄ αλήθεια γνωρίζουν τoν Οβριό και πόσοι έχουν κολυμπήσει στα νερά του; Η τόσο κοντινή απόσταση από τα δύο αυτά πασίγνωστα χωριά του Πηλίου δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το γεγονός πως η παραλία του Οβριού είναι άγνωστη στον περισσότερο κόσμο, ακόμη και στην πλειονότητα των Βολιωτών που τα καλοκαίρια εξορμούν στο Πήλιο για τα μπάνια τους. Δεν είναι μόμως μόνο ο Οβριός άγνωστος. Πόσοι γνωρίζουν το χωριό-φάντασμα, την παλιά Μιτζέλα, δίπλα από τον Οβριό που πριν από 200 σχεδόν χρόνια αριθμούσε 150 σπίτια, σε μια εποχή που το Πουρι είχε τα μισά;

Γιατί οι 800 κάτοικοι ενός οικισμού με 19 εκκλησίες (!) ξενιτεύτηκαν και άλλαξαν περιοχή; Γιατί οι Τούρκοι προσπάθησαν να καταστρέψουν και τελικά κατέκαψαν ένα χωριό δυστυχισμένων; Πόσοι ξέρουν για την ιστορία της; Ελάχιστοι! Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τουριστικά την ιστορία της;

Θα ήταν τόσο παράλογο να τα προβάλλουμε μέσω της τηλεόρασης τα όμορφα μα άγνωστα μέρη της περιοχής μας; Γιατί εν έτει 2017 πολλά από τα όμορφα μέρη της Ελληνικής γης παραμένουν στην αφάνεια και μάλιστα σε εποχής οικονομικής κρίσης, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στον τουρισμό και να εξασφαλίσουν εργασία σε πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές; Ας σταματήσουμε επιτέλους να κατηγορούμε τους ξένους (οι οποίοι ευθύνονται χωρίς αμφιβολία σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση της χώρας) κι ας προσπαθήσουμε να βρούμε μόνοι μας τους τρόπους για να φέρουμε την ανάπτυξη, έστω και κατά τόπους, εφευρίσκοντας ιδέες για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση και ανάπτυξη της "βαριάς μας βιομηχανίας", του τουρισμού.

Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τα χρήματα που φεύγουν στο εξωτερικό για διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές "δράσης και ανταγωνισμού" όπως το Survivor, έτσι ώστε δίπλα στην τεράστια προβολή και τηλεθέαση ανάλογων εκπομπών να αποκομίσουμε όφελος για τον τόπο και χιλιάδες ώρες εργασίας για τους κατοίκους του; Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα περιοχών παγκοσμίως, που μετά από μια πολιτική απόφαση μετατράπηκαν από υποβαθμισμένες και "δεύτερης κατηγορίας", σε τουριστικά θέρετρα ή σε χώρους πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε το Γκάζι στην Αθήνα που από περιοχή φημισμένη για τα πορνεία της, μετά από μία πολιτική απόφαση μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού και σήμερα είναι μια από τις πιο ζωντανές περιοχές ψυχαγωγίας και διασκέδασης της αθηναϊκής νεολαίας.

ΟΒΡΙΟΣ - ΠΑΛΙΑ ΜΙΤΖΕΛΑ: Άνοιξη 2018

Η εταιρεία παραγωγής, μετά την εξονυχιστική εξέταση της πρότασης μας και φυσικά μετά την έγκριση του Δήμου Ζαγοράς, δίνει το ΟΚ και δρομολογεί τα έργα που πρέπει να γίνουν στο μέρος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενηθεί μια τόσο μεγάλη και απαιτητική παραγωγή. Τα πρώτα έργα που δρομολογούνται ειναι ο χώρος φιλοξενίας της παραγωγής, τόσο για εργασία όσο και για την στέγαση τους κατα της ώρες ανάπαυσης. Απαραίτητη επίσης είναι και η δημιουργία ενός χώρου που θα χρησιμοποιηθεί σαν ιατρείο αλλά και των εξωτερικών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν τις μάχες των δύο ομάδων. Φυσικά, πριν από όλα αυτά, θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο δρόμος μεταξύ Πουρί-Οβριού, έτσι ώστε να είναι ευκολότερα προσβάσιμη η παραλία. Η διαδρομή αυτή τη στιγμη είναι κακή εως απαράδεκτη και αυτό ίσως να είναι το κυριότερο έργο που θα μείνει στον τόπο μετά το τέλος του παιχνιδιού, όταν πια τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν και μαζί με τους παίκτες, αποχωρήσει και το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου για το μέρος αυτό. Φυσικά κάτι τέτοιο θα αργήσει να γίνει, καθώς αρχικά το μέρος θα πνιγεί από τουρίστες που θα θέλουν να πατήσουν στα μέρη που έζησαν οι παίκτες και να βγάλουν φωτογραφίες στο μέρος που λίγο καιρό πριν θαύμαζαν στην τηλεόραση.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο φυσικός νόμος της "δράσης και της αντίδρασης" λέει ότι κάθε ενέργεια επιφέρει ίση ποσότητα και ποιότητα αντίδρασης. Ο άνθρωπος λειτουργεί μέσα στη φύση και δεν ανήκει σε άλλη σφαίρα, αρα αυτό σημαίνει ότι και οι πράξεις και οι σκέψεις του υπόκεινται στο νόμο της δράσης-αντίδρασης. Ξεκινώντας λοιπόν με βάση αυτή τη θεωρία, θα προσπαθήσουμε να καταμετρήσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα της πρότασης μας και έπειτα τα θετικά. Ας δούμε λοιπόν αρχικά τι θα χάσει ο τόπος: Ο Οβριός και η Παλιά Μιτζέλα μετά την "καταπάτηση" τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και την μετέπειτα διείσδυση του τουρισμού σε αυτά θα χάσουν την προτόγονη και αμόλυντη ομορφιά που τα χαρακτηρίζει σε πολύ σύντομο διάστημα. Τίποτα δεν θα θυμίζει τους αγνούς, παρθένους και απάτητους τόπους που αντίκριζει κανείς τώρα και σε πολλά σημεία θα είναι έκδηλη η βάναυση και βίαιη εισβολή του ανθρώπου. Η ηρεμία και η φυσικότητα που αντικρίζει τώρα κανείς θα χαθεί δια παντώς καθώς η διάνοιξη δρόμου σε συνδυασμό με την πανελλήνια προβολή του τόπου θα σημάνει τη διαγραφή ακόμη και του τελευταίου αγνού στίγματος του παρόντος. Με λίγα λόγια τα δυο αυτά μέρη θα απωλέσουν σε μεγάλο βαθμό την παρθένα του ομορφιά μετά την καταπάτησή τους από τον άνθρωπο.

Ας μην μεμψιμοιρούμε άλλο όμως και ας μιλήσουμε και για τα θετικά που θα αποκομίσει ο τόπος. Εξαιτίας της μεγάλης προβολής του μέρους, ο Οβριός, η Παλία Μιτζέλα καθώς και τα γύρω χωριά θα γεμίσουν τουρίστες. Μέσω του παιχνιδιού και της τηλεόρασης, οι εικόνες αυτών των όμορφων μα άγνωστων τόπων θα ταξιδέψουν παντού και όλοι θα θέλουν να επισκεφθούν τα μέρη που διοργανώθηκε το τηλεπαιχνίδι. Αν μάλιστα ο δήμος στον οποίο ανήκει ο Οβριός και η Παλία Μιτζέλα δεν κάνει το καταστροφικό λάθος να καταστρέψει τις (εν μέρει) κατασκευές στις οποίες διεξάγονται τα παιχνίδια των ομάδων, τότε το μέρος θα γίνει πόλος έλξης από πολλές ομάδες ανθρώπων που θα θέλουν να μιμηθούν τα παιχνίδια των πρωταγωνιστών του survivor. Ας θυμηθούμε, πως σε ανάλογη περίπτωση, το λιμενικό ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ στη Νταμούχαρη την θαλάσσια εξέδρα που είχε δημιουργηθεί από τους παραγωγούς της χολιγουντιανης παραγωγής Mamma Mia, κρίνοντάς την αυθαίρετη και ενοχλητική! Φυσικά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, ο Δήμος θα πρέπει να έρχεται σε συνεννόηση με το λιμενικό έτσι ώστε να συμφωνούν σε μία κοινή γραμμή, αυτή της αξιοποίησης των συμφερόντων του τουρισμού και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανάπτυξης του τόπου. Όλα αυτά βέβαια με σκοπό να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες, ώστε να απασχοληθούν αρκετοί από τους κατοίκους των γύρω χωριών και να αναπτυχθεί ο τουρισμός.

Η τουριστική αξιοποίηση των όμορφων τόπων είναι αυτονόητη σε παγκόσμιο επίπεδο και σε κάτι τέτοιο θα πρέπει επιτέλους να βασιστούμε κι εμείς. Ωραίες ιδέες υπάρχουν, όπως υπάρχουν και όμορφα ανεκμετάλλευτα μέρη. Θα πρέπει λοιπόν κάποτε να σταματήσουμε να βάζουμε εμπόδια στους ίδιους μας τους εαυτούς και να προσπαθήσουμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες που βρίσκονται κοντά μας. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να απωθούμε τις καλές ιδέες, βάζοντας εμπόδια και τονίζοντας μονάχα τις αρνητικές τους συνέπειες. Άλλωστε, οπως προείπαμε, σύμφωνα με τον Νεύτωνα σε όλο το σύμπαν οι επιδράσεις είναι αληλλεπιδράσεις. Στη φύση όσο και στη ζωή κάθε δράση έχει και μία αντίδραση. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις κάτι καλό χωρίς να απωλέσεις απολύτως τίποτα.

BINTEO

Πατήστε στην επάνω φωτογραφία για να απολαύσετε το βίντεο εξαιρετικής ομορφιάς της Aerial Destination


FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon
bottom of page