top of page

RECENT POSTS

Μεγάλη Παρασκευή στον Βόλο: Το ...έθιμο της τσιπουροκατάνυξης

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Από τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.


Η Μεγάλη Παρασκευή για τη χριστιανοσύνη στην Ελλάδα είναι "αλάδωτη", δηλαδή είναι μια μέρα που οι πιστοί νηστεύουν ακόμα και από λάδι. Η αλάδωτη ή άλαδη νηστεία γίνεται ώστε να μην μαγειρέψουμε κάποιο φαγητό που θέλει κόπο να φτιαχτεί (σχεδόν όλα τα καλομαγειρεμένα φαγητά έχουν λάδι) και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην εργασία και στη προσευχή.



Βέβαια η νηστεία ακόμη και από λάδι δεν ακολουθείται απο όλους. Στην πόλη του Βόλου μάλιστα το "έθιμο" επιτάσσει ο κόσμος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, λίγο μετά την περιφορά του επιταφίου, να βγαίνει στα τσιπουράδικα τα οποία σερβίρουν νηστίσιμο μενού αλλά με λάδι. Παρόλα αυτά αν είστε από εκείνους που τηρούν πιστά την νηστεία της Μεγάλης εβδομάδας και δεν καταναλώνετε ούτε λάδι, μπορείτε να ζητήσετε από τον σερβιτόρο να σας σερβίρει αποκλειστικά αλάδωτα.


Το "έθιμο" της τσιπουροκατάνυξης την Μεγάλη Παρασκευή κρατάει πάνω από είκοσι χρόνια και οι περισσότεροι Βολιώτες το τιμούν... ευλαβικά!


Σύμφωνα με τη λογική όλα γίνονται για να δουλέψουν τα τσιπουράδικα της πόλης κατα τις Άγιες αυτές ημέρες που τα χρήματα του κόσμου λόγω δώρου Πάσχα είναι περισσότερα.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το έθιμο βασίζεται στο γεγονός πως ο οργανισμός μετά από 40 ημέρες νηστείας θα πρέπει σιγά-σιγά να μπαίνει σε ρυθμούς κατανάλωσης έτσι ώστε να μην καταναλώσει απότομα υπερβολικό φαγητό κατά την Κυριακή του Πάσχα.

Όπως και να' χει, νηστεία, τσίπουρο και διασκέδαση συνδυάζονται άψογα στην πόλη του Βόλου ακόμη και την Μεγάλη Παρασκευή!


Χρόνια σας πολλά!

FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon
bottom of page