Πήλιο: 12 μήνες, 12 προορισμοί
Ένας προορισµός για κάθε µήνα, μια στάση για κάθε εποχή. Όνειρα που τείνουν να πραγματοποιηθούν ή αυθόρµητες εξορµήσεις της τελευταίας στιγµής! Φτιάξαµε την ιδανική ταξιδιωτική ατζέντα για το Πήλιο, µε τα πιο χρήσιµα tips και µικρά µυστικά για αξέχαστες αποδράσεις! Φύγαµε;
Ιανουάριος
Θα ξεκινήσουμε την Πηλιορείτικη εξόρμηση μας λίγο ψυχρά μιας και εν μέσω χειμώνα αυτό που σας προτείνουμε είναι να επισκεφθείτε έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας, τα Χάνια Πηλίου. Στα Χάνια και συγκεκριμένα στην κορυφή «Αγριόλευκες» στεγάζεται το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου.
Στα συν του χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου είναι η εύκολη προσβασιμότητά του από την πόλη του Βόλου μέσω σχετικά καλού οδικού δικτύου καθώς και οι χαμηλές του τιμές.
Στα πλην, η μικρή διάρκειας σεζόν, μιάς και το υψόμετρό του είναι χαμηλό και οι πίστες του που είναι χαμηλής δυσκολίας.
Για τη διαμονή σας κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής. Μην ξεχάσετε να καθήσετε στα εστιατόρια της περιοχής για να απολαύσετε φασολάδα, σπεντζοφάι. μοσχαράκι σχάρας και κόκκορα κρασάτο δίπλα στο τζάκι.
Οι φυσιολάτρες θα βρουν στα Χάνια τον δικό τους παράδεισο, εξερευνώντας τη γύρω περιοχή είτε με τα πόδια (κάνοντας πεζοπορίες αφου αρκετά από τα χωριά που γειτνιάζουν με τα Χάνια είναι προσβάσιμα από λιθόστρωτα μονοπάτια), είτε με ποδήλατα βουνού και με αυτοκίνητα 4x4.
Φεβρουάριος
Ο τελευταίος μήνας του Χειμώνα είναι ο ιδανικότερος για επίσκεψη στο πιο γραφικό, ίσως, χωριό του Πηλίου, τη Μακρινίτσα.
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που ο τουριστικός οργασμός λόγω εορταστικής περιόδου έχει καταλαγιάσει και οι ρυθμοί ζωής στο χωριό επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Οι ορδές των τουριστών έχουν απομακρυνθεί και όλα δείχνουν φυσικά, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε την Μακρινίτσα όπως της αρμόζει, χωρίς το καμουφλάζ των χριστουγεννιάτικων στολιδιών που αλλοιώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού.
Ξυπνήστε νωρίς για να απολαύσετε την ανατολή του ήλιου παρέα με το πρωινό σας καφεδάκι ενώ συγχρόνως αγναντεύετε την πόλη, κάντε βόλτες στα καλντερίμια του χωριού, φωτογραφήστε την πόλη του Βόλου από ψηλά, πιείτε νερό από τις πηγές τις φυσικές πηγές κι επισκεφθείτε την εκκλησία του Αϊ-Γιάννη του Πρόδρομου που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Καθήστε εκεί μέχρι αργά το απόγευμα για να απολαύσετε τον ήλιο που δύει πίσω από την πόλη του Βόλου.
Μάρτιος
Ο Μάρτιος στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά ο μήνας που προδιαθέτει για ήρεμες εξορμήσεις που θα τονώσουν το κλίμα της εποχής και θα σε γεμίσουν ενέργεια. Γέμισε τα μάτια σου ομορφιά και τα πνευμόνια σου καθαρό αέρα επισκεπτόμενος τον Άγιο Λαυρέντιο!
Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ξεκομμένος από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου κι έτσι για να τον επισκεφθεί κανείς θα πρέπει να ακολουθήσει μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου, με μοναδικό προορισμό αυτό και μόνο το χωριό.
Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό χωριό, με σπίτια πετρόκτιστα και πλακόστρωτα σοκάκια. Ακολουθώντας τα καλντερίμια να είστε σίγουροι πως θα εντυπωσιαστείτε από τις πανέμορφες γειτονιές του χωριού, τα καλοδιατηρημένα σπίτια και τους ήχους της φύσης που συνθέτουν ένα κλίμα απόλυτης ηρεμίας. Η πανέμορφη πλατεία του χωριού είναι περιτριγυρισμένη από καφενεία και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι ή το γεύμα σας. Το χωρίο έχει θέα προς τον Παγασητικό κόλπο όμως η πλατεία του δεν βρίσκεται σε σημείο τέτοιο ώστε να απολαύσει κανείς τη θάλασσα.
Απρίλιος (Πάσχα)
Ιδιαίτερος από κάθε άποψη και ξεχωριστός είναι ο εορτασμός του Πάσχα στο Μούρεσι όπου τηρούνται κατά γράμμα οι θρησκευτικές παραδόσεις και η ακολουθία της αναστάσεως πραγματοποιείται με μεγαλοπρέπεια.
Το παραδοσιακό χωριό Μούρεσι διαθέτει άγρια φυσική ομορφιά, έχει θέα προς βουνό αλλά και θάλασσα και είναι το ιδανικό μέρος για τις διακοπές του Πάσχα μακριά από τον πολύ κόσμο. Το Μούρεσι βρίσκεται 55χλμ μακριά από το Βόλο, απέχει ελάχιστα από πολλές πανέμορφες παραλίες του Πηλίου (Νταμούχαρη, Άγιος Ιωάννης, Παπά Νερό) και η θέα που αντικρίζει κανείς από το χωριό, φτάνει μέχρι και την Χαλκιδική!
Οι χωριανοί τη Μεγάλη Εβδομάδα επιμελούνται τα σπίτια τους για να υποδεχθούν τους επισκέπτες και τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τα κάλαντα. Οι άντρες ασβεστώνουν τις αυλές και οι γυναίκες γεμίζουν με λουλούδια τους κήπους υποδεχόμενες την άνοιξη. Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει άλλη χάρη στο χωριό. Φορέστε τα καλά σας και εκκλησιαστείτε στο ναό της Αγίας Τριάδας κι έπειτα κοιμηθείτε νωρίς για να προλάβετε την ανάτολη του ήλιου που ξεπροβάλλει πίσω από το Άγιο Όρος απολαμβάνοντας συγχρόνως τον πρωινό σας καφέ. Το βράδυ του Σαββάτου βιώστε την κορύφωση της εβδομάδας των Παθών και συνεχίστε με το τραπέζι της Ανάστασης που περιλαμβάνει την παραδοσιακή μαγειρίτσα (το βράδυ του Μ. Σαββάτου μετά το Χριστός Ανέστη). Την Κυριακή του Πάσχα ακολουθήστε την παράδοση ψήνοντας τον οβελία και το απόγευμα επισκεφθείτε την Νταμούχαρη, επίνειο του χωριού Μούρεσι για να απολαύσετε τον καφέ σας αγναντεύοντας το Αιγαίο.
Μάιος
Λίγο πριν μπει το καλοκαίρι, τον Μάιο, το μήνα που απο την πρώτη του κιόλας ημέρα μας προδιαθέτει για χαλάρωση, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το πιο νότιο κομμάτι της Μαγνησίας, το Τρίκερι. Πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου, το Τρίκερι θυμίζει ψαροχώρι σε νησί.
Το Τρίκερι απέχει σχεδόν 2 ώρες από την πόλη του Βόλου, γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας για να το απολαύσετε όπως πρέπει, χωρίς βιασύνη και συμβιβασμούς.
Στο χωριό Τρίκερι που βρίσκεται επάνω στο βουνό μπορείτε να απολαύσετε το γέυμα σας με θέα το Αιγαίο όμως υπάρχουν και άλλα πανέμορφα μέρη γύρω από το Τρίκερι που μπορείτε να επισκεφθείτε για να καθήσετε και να απολαύσετε το τσιπουράκι σας. Στην Αγία Κυριακή, στις Κόττες και στο Νησί Τρίκερι υπάρχουν μεζεδοπωλεία - τσιπουράδικα που είναι ανοιχτά περιμένοντας να διαθέσουν στους πελάτες τους φρέσκα ψάρια και οστρακοειδή σε μια ατμόσφαιρα καθαρά αιγαιοπελαγίτικη.
Να είστε σίγουροι πως εκεί θα πιείτε το τσιπουράκι σας συνοδευόμενο με τα πιο φρέσκα θαλασσινά του Πηλίου!
Ιούνιος
Η Τσαγκαράδα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου 62 χλμ. από το Βόλο και είναι χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Κατα τους θερινούς μήνες η τουριστική κίνηση είναι μεγάλη και κορυφώνεται τον δεκαπενταύγουστο που το χωριό πλυμμυρίζει , όχι μόνο από τους τουρίστες αλλά και από τους "ξενιτεμένους" ντόπιους που εκμεταλλευόμενοι το τριήμερο ή την άδεια του καλοκαιριού επιστρέφουν στο χωριό για τις διακοπές τους.
Αν λοιπόν σας αρέσει η κοσμοσυρροή, δεν σας ενδιαφέρει η ηρεμία και δεν σας ενοχλεί να μην βρίσκετε χώρο για την ομπρέλα σας στην παραλία, τότε επισκεφθείτε την Τσαγγαράδα τον Αύγουστο!
Αν πάλι σκοπός των διακοπών σας είναι να ηρεμήσετε και να απολαύσετε το χωριό στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, τότε ακολουθήστε τη συμβουλή μας κι επισκεφθείτε την Τσαγγαράδα τον Ιούνιο.
Κοντά στο χωριό βρίσκονται οι καλύτερες παραλίες του ανατολικου Πηλίου, με κοντινότερες τον Μυλοπόταμο, τη Νταμούχαρη και τον Άγιο Ιωάννη και λίγο πιο πέρα εκείνες του Χορευτού και των Αγίων Σαράντα. Κολυμπήστε στα γαλανά τους νερά και έπειτα χαλαρώστε κάνοντας ηλιοθεραπεία χωρίς τον φόβο να έρθει κάποιο μπαλάκι του τένις στο κεφάλι σας!
Ο Ιούνιος στην Τσαγγαράδα είναι απολαυστικός. Λίγοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να κάνουν τις διακοπές τους τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και γι' αυτό το λόγο οι παραλίες που συνορεύουν με το χωριό είναι σχεδόν άδειες. Ο καιρός είναι ζεστός και η διάθεση από τις πρώτες καλοκαιρινές ημέρες ανεβασμένη. Οι επαγγελματίες κεφάτοι και ξεκούραστοι κι έτσι δεν θα δυσκολευτούν να σας υποδεχθούν με το μεγαλύτερό τους χαμόγελο και άπλετη διάθεση για να σας εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο.
Ιούλιος
Η Μηλίνα είναι ένας κατ εξοχήν καλοκαιρινός παραθεριστικός οικισμός στο κέντρο της νοτιοδυτικής πλευράς του Πηλίου. Το γεγονός πως βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο αποτελεί τρομερό πλεονέκτημα για τους επισκέπτες της, μιας και τους δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουν πολλές από τις παραλίες του νοτίου Πηλίου σε απόσταση μικρότερη της μισής ώρας! Λεφόκαστρο, Πάου, Χόρτο, Πλατανιάς, Λυρή, Μουρτιάς, Πάλτση βρσίσκονται σε απόσταση μιας ανάσας ενώ η μαγευτική Τζάστενη απέχει μόλις ένα τέταρτο από τον οικισμό της Μηλίνας.
Η Μηλίνα προτείνεται για παραθέριση ιδιαίτερα σε οικογένειες με παιδιά μιας και τα νερά του Παγασητικού κόλπου από τα οποία και βρέχεται είναι πολύ πιο ήρεμα από εκείνα του Αιγαίου.
Στη Μηλίνα στεγάζονται πολλά καταστήματα εστίασης (καφέ, μπαρ, τσιπουράδικα, ταβέρνες κ.α.), τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Το μεσημέρι, μπορείτε να πιείτε το τσιπουράκι σας επάνω στο κύμα, επιτηρώντας τα παιδιά κολυμπούν ενώ το βράδυ μπορείτε να πεταχτείτε στο Χόρτο για να απολαύσετε τον καφέ σας παρατηρώντας το μαγικό ηλιοβασίλεμα.
Αύγουστος
Η πρότασή μας για επίσκεψη εν μέσω θέρους στο ορεινό χωριό των Μηλεών βασίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες των πεδινών που αρκετοί θέλουν να αποφύγουν καθώς και στο γεγονός ότι οι Μηλιές βρίσκονται στο κέντρο του Πηλίου κι έτσι θα μπορέσετε να εξορμείτε με ευκολία τόσο στις ανατολικές ακτές του (Μυλοπόταμος, Άγιος Ιωάννης, Χορευτό κ.α.), όσο και σε αυτές του νοτιοανατολικού Πηλίου (Πάλτση, Ξινόβρυση, Ποτιστικά κ.α.) όπως επίσης και στις ακτές της δυτικής πλευράς (Μηλίνα, Χόρτο, Τζάστενη κ.α.) αλλά και στο μαγευτικό Τρίκερι και την Αγία Κυριακή.
Πρακτικά λοιπόν οι Μηλιές βρίσκονται ανάμεσα από τις παραλίες της Πάλτσης και του Μυλοπόταμου, αφού αμφότερες απέχουν 50 λεπτά από το χωριό των Μηλεών. Τι καλύτερο λοιπόν από το να κοιμάστε το βράδυ σε περιβάλλον "φθινοπωρινό" και το πρωί να εξορμείτε πότε ανατολικά και πότε δυτικά, ανάλογα με τις ορέξεις και την διάθεσή σας.
Τέλος, μην παραλείψετε να κάνετε το ταξίδι Άνω Λεχώνια - Μηλιές με το τρενάκι του Πηλίου, τον θρυλικό Μουντζούρη. Το τρενάκι ξεκινά στις 11 κάθε πρωί από τα κάτω Λεχώνια και διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές του κεντρικού Πηλίου, καταλήγει στον ιστορικό σταθμό των Μηλεών. Το ταξίδι με το τρενάκι του Πηλίου είναι κάτι μοναδικό, γι' αυτό και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους όσους επισκφθούν το Πήλιο, είτε διαμείνουν, είτε όχι στις Μηλιές.
Σεπτέμβριος
Για πολλους ο Σεπτέμβρης είναι ο ιδανικός μήνας διακοπών. Τον μήνα που οι τουρίστες αποχωρούν, οι παραλίες αδειάζουν και οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι όπως πρέπει στη Ζαγορά.
Περιτριγυρισμένη από το πράσινο του βουνού και το μπλε του πελάγους, η Ζαγορά ενδείκνυται για καλοκαιρινές διακοπές, όμως κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου το χωριό σφίζει από ζωή και οι παραλίες από κόσμο. Για τους νεότερους κάτι τέτοιο είναι καλό, μιας και οι ρυθμοί που κινούνται είναι γρήγοροι και δυναμικοί, όμως για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που η απόλαυση και η ηρεμία είναι δύο έννοιες συνυφασμένες, το καλοκαίρι στη Ζαγορά δεν είναι τόσο απολαυστικό όσο ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου.
Ξυπνήστε από νωρίς απολαμβάνοντας το πρωινό σας υπό τους ήχους πουλιών και συνεχίστε την ημέρα σας κολυμπώντας στις παραλίες του Χορευτού και των Αγίων Σαράντα. Το μεσημέρι ξεκουραστείτε στο κατάλυμά σας και το απογευματάκι ξυπνήστε και απολαύστε το καφεδάκι σας σε ένα από τα καφέ του χωριού. Μόλις σουρουπώσει, περπατήστε στις γειοτονιές κι επιλέξτε ένα από τα πολλά εστιατόρια του χωριού για να δειπνήσετε.
Οκτώβριος
Ο παραδοσιακός οικισμός της Πορταριάς μαζί με αυτόν της Μακρινίτσας είναι οι πιο γραφικοί ορεινοί οικισμού σε ολόκληρο το Πήλιο. Ξεκινώντας λοιπόν από το γεγονός αυτό, δεν θα μπορούσαμε να προτείνουμε μια επίσκεψη στην Πορταριά κάποιον μήνα με αυξημένη τουριστική κίνηση και αυτό γιατί θεωρούμε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αντίθετο με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού και θα αλλοίωνε την πραγματική του εικόνα.
Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, καταμεσής της περιόδου που τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους και η μελαγχολία είναι διάσπαρτη σε ολόκληρη τη φύση, είναι η καταλληλότερη στιγμή για να επισκεφθεί κανείς την Πορταριά. Η Πορταριά τον Οκτώβρη αποκτά τα χρώματα που της ταιριάζουν πραγματικά και μεταμορφώνεται σε έναν καμβά έτοιμο να το χρωματίσετε με τα χρώματα των νεκρών φύλλων και της κατάθλιψης! Όχι, δεν σας προτείνουμε να πάτε στην Πορταριά για να μελαγχολήσετε, αλλά για να νοιώσετε με τον απόλυτο τρόπο την αλλαγή της εποχής, να γίνετε ένα με τη φύση και για να συνειδητοποιήσετε πως ο χειμώνας δεν θα αργήσει να έρθει.
Νοέμβριος
Η πρότασή μας για τον Νοέμβρη είναι μια επίσκεψη σε ένα από τα πιο αδικημένα και συνεπώς λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένα χωριά του Πηλίου, τις Πινακάτες. Το χωριό των Πινακατών βρίσκεται σχεδόν μια ώρα μακρια από την πόλη του Βόλου και πολύ κοντά στα επίσης πανέμορφα χωριά της Βυζίτσας, του Αγίου Γεωργίου Νηλείας και των Μηλεών.
Το χωριό είναι σαν πραγματικός πίνακας ζωγραφικής και λέγεται πως γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο πήρε και το όνομα Πινακάτες. Τα γραφικά καλντερίμια και τα πετρόκτιστα σπίτια, πρσοδίδουν στο χωριό μια ιδιαίτερα παραμυθένια μορφή. Περπατήστε στις γειτονιές και γεμίστε τα πνευμόνια σας με τον πεντακάθαρο αέρα του Πηλίου. Καθίστε στην πλατεία για καφέ και πιείτε νερό από τη νεοκλασσική βρύση, δωρεά των αδερφών Τσιρογιάννη, που τρέχει ασταμάτητα. Γευματίστε σε μια από τις ταβέρνες του χωριού. Όλα εδώ είναι τόσο μαγικά. Ξεχάστε ό,τι αφήνετε πίσω και απολαύστε τη στιγμή.
Δεκέμβριος
Για τον τελευταίο μήνα του έτους θα αποκλίνουμε λιγάκι από τον τίτλο του άρθρου και δεν θα προτείνουμε κάποιο χωριό του Πηλίου αλλά την ίδια την πόλη του Βόλου.
Ο Βόλος, από την αρχή σχεδόν του μήνα, μπαίνει σε μία παρατεταμένη εορταστική περίοδο αφου στις αρχές του Δεκέμβρη εορτάζει ο πολιούχος Άγιος της πόλης Άγιος Νικόλαος.
Από τις 6 Δεκεμβρίου λοιπόν, ημέρα αργίας στην πόλη του Βόλου, η πόλη μπαίνει σε κλίμα εορταστικό, με αποκορύφωμα τη βραδιά που γίνεται η εκδήλωση του Δήμου για την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Την ημέρα λοιπόν αυτή, το βλέμμα και συνεπώς το ενδιαφέρον ολόκληρης της Μαγνησίας στρέφεται στο Βόλο και στη φαντασμαγορική εκδήλωση για το άναμμα του εορταστικού φωτισμού και την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια. Γνωστοί καλλιτέχνες επισκέπτονται μετά από πρόσκληση του Δήμου την πόλη και εν μέσω χωρών και τραγουδιών δίνουν το έναυσμα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου που συνδυάζεται με το άναμμα εκατομμυρίων φώτων στον ουρανό των κεντρικών δρόμων της πόλης.
Κατά την εορταστική περίοδο επίσης, το σύμβολο της πόλης, η θρυλική Αργώ, μεταφέρεται στην παραλία όπου και φωταγωγείται υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους το πατροπαράδωτο Ελληνικό έθιμο που επιτάσσει τον στολισμό καραβιών. Τέλος, τα τελευταία χρόνια κατά την εορταστική περίοδο, σε κεντρική πλατεία της πόλης του Βόλου λειτουργεί πάρκο για παιδιά και μεγάλους αφιερωμένο στον Αϊ Βασίλη, όπου οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με παιχνίδια λούνα-παρκ, να κάνουν πατινάζ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (παγοδρόμιο) καθώς επίσης και να μιλήσουν ή ακόμη και να φωτογραφηθούν με τον... ίδιο τον Αϊ Βασίλη.